Pernilla Gesén
Barn- och ungdomsförfattare
Archive from mars, 2013
Mar 12, 2013 - Nyheter    Inga kommentarer

Leksand igen!

Barn i åk 2 på Insjön framför sina monsterteckningar

Barn i åk 2 på Insjön framför sina monsterteckningar

Nu är jag tillbaka i Leksand för att träffa åk 2. Precis som i fjol träffar jag dem i Leksands Kulturhus på förmiddagen och åkte till Insjön efter lunch. Barnen hade förberett frågor och kom även med förslag på vad de tycker att jag ska skriva. Det var många förslag på nya Alva-böcker, men även en hel del önskemål om en fortsättning på min bok Monsterplaneten. När jag hade träffat alla barn hann jag med en fin promenad vid älven.

Leksand, vid älven

Leksand, vid älven

Mar 11, 2013 - Nyheter    3 kommentarer

Solen skiner alltid över Gambia

Badande barn i Gambia

Badande barn i Gambia

Vår familj bytte kallt mot varmt. Vi tog planet på drygt 8 timmar (rakt) ner till Gambia. Här skiner faktiskt alltid solen, borträknat landets korta regnperiod. Det blev två spännande och sköna veckor. Och så många möten! Gambianer är sociala och nyfikna. Och de är fattiga.

Lektion, åk 3

Lektion, åk 3

Vi besökte bland annat en skola som låg långt från ”turistorterna”.  För att så många barn som möjligt ska få komma till denna skola jobbar lärarna från tidiga mornar till sena kvällar och eleverna får antingen gå i skolan på förmiddagen fram till mitt på dagen, eller börja sen eftermiddag och sluta på kvällen. Eftersom så många gambianer är analfabeter så övar de in bokstäver och språk genom sång och musik. I Gambia är det musik överallt! Stammusik som ofta innehåller mycket trummor, Mbalax (populärmusik från Senegal) och Reggae.

&

skolköket

Skolköket

Skolmatsal har de inte, toaletten var ett hål i marken. Men de har ett bibliotek! Det gjorde mig så lycklig. Även om böckerna var ordentligt inlåsta i plåtskåp. Vi hade med oss skrivböcker, pennor, sudd och pennvässare. men väl på plats kändes gåvan väldigt fjuttigt. Skolorna i Gambia är i behov av allt!

Biblioteket med rektorn

Biblioteket med rektorn

Något jag tänkte på var hur lyckliga barnen var att få gå i skolan. I Gambia är det inte alls en självklarhet. Skolorna kan ligga nästan en mil bort, och då orkar barnen inte gå fram och tillbaka. Skolbuss existerar inte, dagtid kan temperaturen ligga på över 40 grader. Dessutom hålls många barn hemma för att hjälpa föräldrarna. I skolan får de sjunga, träffa andra barn, lära sig saker, äta sig mätta och utvecklas. Tänk om svenska barn kunde känna sådan lycka över att få gå i skolan! Då skulle våra skolor bli lika rika på skratt och sång som skolorna är i Gambia.

Happy face

Happy face