Pernilla Gesén
Barn- och ungdomsförfattare
Archive from april, 2013
Apr 26, 2013 - LL-böcker    1 kommentar

Vad är en våldtäkt?

Nu har jag skrivit klart och redigerat min lättlästa ungdomsroman ”Hon ville ju”. Boken handlar om vad som räknas som våldtäkt eller inte. Om en tjej är så full att hon inte vet vad hon gör, vems fel är det då att hon blir sexuellt utnyttjad? Är det killens fel? Men om han också är full…

Det har varit svårt att skriva om ämnet, eftersom det är lätt att vara för tydlig i vem som är offer och vem som är förövare. Jag hoppas att tonåringar läser ”Hon ville ju” och pratar om ämnet. Att berusade tjejer blir utnyttjade är vanligt och ännu vanligare är att de sedan inte vill prata om vad som hänt eftersom de skäms. Tänk om min bok hjälper till att förminska känslan av skuld, då skulle jag bli fantastiskt glad. ”Hon ville ju” kommer ut på LL-förlaget i augusti.

Världen är…

IMAG0713Idag träffade jag åk 4 och 5 i Gamla Lundenskolan. För första gången testade jag att börja författarbesöket med att göra en kort skrivövning med femmorna. Jag kallar den för ”Världen är…” och har snott den från den begåvade författaren Mårten Melin, som i sin tur har snott den från någon annan. Skrivövningen går ut på att barnen skriver tre meningar som alla börjar på följande sätt:

Världen är…

Sen fyller de i vad de tycker att världen är. När de är klara byter de ut ordet Världen mot ordet Jag. Det blir roligt, träffande och poetiskt. Här är några exempel hämtade från barnen i 5D:

Några i klass 5D

Några i klass 5D

Jag är jorden. Jag är och kan förändras. Jag är kall. Jag är våldsam. Jag är liten. Jag är rolig. Jag är tyst. Jag är en boll. Jag är anpassningsbar. Jag är cool. Jag är växter och hav. Jag är luft.

Tack för era fina dikter!

 

Fröken Björn!

Björkåsskolan

Björkåsskolan

Jag har räknat ut att jag besöker minst 50 skolor per år. På varje skola träffar jag många lärare. Varje gång undrar jag om någon av lärarna heter Björn, men fram till igår så har det aldrig hänt. Varför undrar jag det? Jo, för Alvas lärare heter Björn och Björn är en väldigt snäll lärare, även om han bara finns i mina böcker. Men nu har jag träffat en riktig fröken Björn! Jag hittade honom på Björkåsskolan i Göteborg. Det är han den långa med massor av skägg. Han verkade precis lika snäll som Alvas lärare. Och barnen i skolan verkade precis så smarta som bara barn kan vara. Jag ska vara i Göteborg hela veckan. Vi är 45 författare som är här denna vecka för nu är det litteraturveckan i Göteborg. Vi åker runt till skolorna och träffar våra läsare. Det är riktigt roligt!