Okt 11, 2010 - Nyheter    2 kommentarer

8 nya författare

8 nya författare

8 nya författare

För snart 20 år sen var jag med i en antologi. Den heter ”8 nya författare” och gavs ut av ett litet förlag, Lyth & Co. På den tiden skrev jag korta noveller om kvinnor som höll på att bli galna. Jag skrev säkert över 10 noveller på samma tema. Kvinnor som var bortglömda på en camping, kvinnor som tappade sina tunna män i floden på en kryssning, kvinnor som förlorade förståndet efter en abort… När jag medverkade i boken var jag inte säker på att jag ville bli författare, jag ville testa hur många gånger det går att använda samma tema, och bara ändra de yttre omständigheterna. Därför blev jag rätt paff när dessa noveller fick stor uppmärksamhet i media. Det gjorde mig rädd och efter antologin skrev jag ingenting förrän jag började jobba som såpaförfattare på Skilda Världar.

Nu är novellerna aktuella igen. Jag ska till Helsingfors nästa vecka på författarbesök och en gymnasielärare har hört av sig och berättat att de har hittat antologin och att eleverna läser mina noveller. Överraskande! Jag besöker säkert drygt 80 skolor per år, men jag har aldrig tidigare pratat om mina gamla noveller. Det kan bli riktigt intressant. Och vem vet? Kanske, kanske kan det locka mig att försöka skriva för vuxna igen. 17 år senare…

2 kommentarer

 • Hej, så lustigt att läsa det du skriver om novellerna! Jag håller just nu boken i min hand. Jag ska prata om dina böcker för en sexa och tog med ”8 nya författare” för att visa att du även skriver för vuxna.

  En snabb fråga: varför utspelar sig Ella, vilken bitch i Luleå?

  Vi är många som saknar klass 7B…

 • Hej Agneta!
  Ja, det var lustigt, för antologin är inte lätt att få tag på längre.
  Jag placerade Ella i Luleå eftersom min släkt kommer därifrån. Jag har många barndomsminnen från Luleå och pluggade även Skapande Svenska på Luleås Högskola för drygt 15 år sen.
  Åh, men inte behöver ni sakna Klass 7B! Böckerna finns ju kvar, 9 stycken!
  /Pernilla

Lämna gärna en kommentar!