”När Alva vill något riktigt mycket vet hon precis hur hon ska göra. Det är tur att hon är så påhittig.”


Alvas jul

Alva 9

Snart är det jul och Alva är omringad av förälskelse. Mamma är kär i Roberto, Esmeralda är kär i Pedro och till och med sura Nicole tjatar om kärlek och äckliga kyssar.

Mamma har blivit helkonstig sedan hon blev ihop med Roberto. Nu vill hon att Alva och hon ska fira jul tillsammans med Roberto och Nicole! En sämre idé har Alva aldrig hört. De brukar ju alltid fira med pappa i Västerås, och på julen ska man göra som man brukar tycker Alva. Som tur är så är Alva inte den enda som känner så. Men när mamma får reda på att Roberto ska fira jul med sin gamla fru blir hon rasande. Trots att Alva hoppades hela hösten att mamma skulle sluta träffa Roberto så känner hon sig plötsligt inte lika säker längre.


Alva 8

Det är höst med Halloween och mys i skolan. Alva åker fram och tillbaka mellan Stockholm och Västerås, och saknar lillebror Beppe när hon inte är där. Men i Stockholm finns ju Fabian och Esmeralda. Och mamma Elena förstås…

Mamma och Roberto verkar bara bli mer och mer kära, och när det är dags för höstlov bestäms det att allihop ska åka till Kanarieöarna. Med på resan skall också Robertos dotter Nicole. Hon är tolv år och nästan som en tonåring. Nicole är sur och klagar på det mesta. Det är tur att många andra saker är så bra på resan. Alva badar både i poolen och i havet och så får hon träffa mormor och morfar. Men nog hade det varit bättre om mamma och Roberto gjorde slut? Det tycker Nicole också. Tillsammans smider de planer på hur de kan förstöra.

Med fingertoppskänsla fångar Gesén en lågstadietjejs vanliga – och ovanliga! – vardag. Med värme, humor och stor förståelse skildrar hon det där med att leva i två familjer, på två olika platser. Christina Alvners lätt igenkännliga, varma och humoristiska bilder illustrerar.


Alvas nya bästis

Alva 7

Sommarlovet är slut och Alva börjar trean. Men ingenting känns roligt. Julia är fortfarande arg för att Alva släppte kopplet och kaninen Vitnos försvann. Alva får inte ens gå med Julia och Hilda till skolan. Och pappa och Cathrine bryr sig mest om lillebror Beppe. Känns det som i alla fall. Vad är det för skoj med att vara storasyster när ens lillebror bor i annan stad? Och mamma har blivit konstig. Hon är fnittrig och sitter mest vid datorn och skriver löjliga saker till sin kille Roberto. En mamma som är kär! Hur fånigt är det!?

Men så händer något spännande! Det börjar en ny tjej i klassen. En tjej som är speciell, på många olika sätt. Och sen får Alva börja på teater och det är något som visar sig passa henne helt perfekt. Det kan ju visst hända bra saker!

Böckerna om Alva beskriver på pricken hur det är att vara i lågstadieåldern, Geséns lyhördhet för barns tankar och känslor märks inte minst i textens underfundiga humor och värme. Det här är böcker att läsa högt och fnissa åt tillsammans, eller läsa själv och känna igen sig i.

”Jag gillar den här boken. Den är direkt i tilltalet och fångar känslorna väl.” – Annika Andersson, BTJ

&


Alva 6

Det är dags för ett nytt sommarlov och ännu en skolavslutning. Den här gången påminner Alva mamma i tid och de handlar en jättevacker klänning med mycket glitter på. Alva är glad, för nu ska hon vara först hos pappa och sedan med mamma och Fabians familj på landet. Men sen går allt snett. Pappa och Cathrine får sin bebis alldeles för tidigt, och Alva blir utanför. Allt handlar plötsligt om en skrikande lillebror som Alva inte ens får skjutsa i vagnen. Och Julia får världens sötaste lilla kanin som Alva råkar tappa bort. Och när hon ska vara med mamma så dyker en ny kille upp utan hår och beter sig löjligt.

Alva blir argare och argare. Och tar ut sin ilska på sin hund, Alf. Vad ska hon med en trasslig hund till när allt ändå bara är fel? Alva bestämmer sig för att sälja honom.

Nu har vi följ åttaåriga Alva i över ett år och hon har anpassat sig till sitt nya liv, med mamma i Stockholm och pappa i Västerås. Men det är inte alltid helt lätt att vara Alva när allt ändras i rekordtakt, och pappa och mamma har en massa annat att tänka på. Och det här med att bli storasyster är minsann inte bara roligt!

”Den engagerande berättelsen med dess uttrycksfulla illustrationer är skriven med en varm underton. Språket är vardagsnära och flyter lätt. Sammantaget gör detta att boken passar lika bra för högläsning som läsa-själv-bok för barn som precis börjat få flyt i läsningen.” – Elisabeth Frank, BTJ


Alvas kompis blir sjuk

Alva 5

När Alvas kompis, Hilda, blir allvarligt sjuk och får läggas in på sjukhus är det många frågor som snurrar i huvudet på Alva. Men Hilda har diabetes och ska inte alls dö som Alva varit orolig för.

Samtidigt som Hilda ligger på sjukhus får en annan av Alvas kompisar en lillasyster. Det tycker Alva är jätteroligt, i alla fall till en början.

Men när det visar sig att Alvas pappa och hans nya tjej också väntar en bebis så är det inte lika roligt med småsyskon längre!

Det här är Pernilla Geséns femte bok om åttaåriga Alva som bor med sin mamma i en förort till Stockholm. Det har gått knappt ett år sedan Alva flyttade med mamma från pappa Jens och Västerås. I början tyckte Alva att det var jättejobbigt, men nu har hon fått nya kompisar och trivs ganska bra. Och när hon längtar efter sin pappa, så kan de ses. Det är ju bara en timme med tåget till Västerås.

 

”En utmärkt bok, mitt i vardagen, med verkliga människor och riktiga problem utan enkla lösningar. Genomgående får både barn och vuxna tillgång till hela känsloregistret. Gesén lyckas också ovanligt väl med att skildra killar, tjejer, män och kvinnor på ett jämställt och nyanserat sätt.” – Mona Örjes, BTJ

 

 


Alva 4

Alva sitter vid sitt skrivbord hemma hos mamma Elena och skriver en önskelista till sin födelsedag. Hon skriver en siffra för varje sak som hon önskar sig. Det brukar hon göra. Det blir oftast en lång önskelista, ibland räcker pappret inte till. Men så är det inte nu. Alva har bara skrivit en enda önskan:

 

Alva biter på baksidan av tuschpennan. Hon kommer inte på något annat att önska sig. Fast hon kan ju förstås alltid kan önska sig en häst också. Då kanske hennes kompis Hilda vill leka med henne varje dag. Frågan är bara var hästen ska bo. Hästar åker knappast hiss och eftersom Alva bor högst upp i ett höghus kan det bli svårt.

”Berättelsen är skriven med empati, och trots de svåra ämnena känns boken positiv, och allt är berättat ur Alvas synvinkel. Det är en bok som passar som högläsning för lågstadiet, den kan också fungera som egen läsning för duktiga läsare i tvåan och uppåt.” – Maj Gustavsson, BTJ

 


 

Alva 3

Alva har börjat i en ny klass i en ny skola. Redan första dagen träffar hon Hilda som hon genast tycker om. Men Hildas bästa kompis Julia ser vad som händer, och känner sig hotad. Och Julia är van att bestämma, hon lyssnar inte på vad Alva säger.

Julia bestämmer så att Alva och Hilda får ont i magen. Ena dagen får Alva vara med Julia, och då får Hilda inte vara med. Andra dagen får Hilda vara med Julia, men då får Alva inte vara med. Till sist blir Alva så arg att hon springer rätt in i Julia så att Julia ramlar. Och efter slagsmål och arga ord är det plötsligt Alva som bestämmer vem som får vara med och leka eller inte. Och hon tänker inte leka med någon dum person som Julia. Fast hur snäll är hon själv när hon inte låter Julia vara med? I den tredje boken om Alva upptäcker hon att det inte lätt att vara en bra kompis alla gånger. Och att när man känner sig utanför är det svårt att alltid veta vad som är rätt och fel.

”Boken passar den som nyss har börjat sluka böcker och passar även utmärkt att läsa högt och ha som diskussionsunderlag kring temana skilsmässa, kamratskap och mobbning.” – Maria Östman, BTJ


Alva 2

Alva har sommarlov mellan ettan och tvåan och börjar vänja sig vid att bo i Henriksdal. Och så lär hon känna Fabians storebror, Henrik. När han finns i närheten blir Alva varm i kroppen.

Men en dag när Alva är hemma hos Fabian ringer det på dörren. Där står en flicka som heter Jasmine och hon vill träffa Henrik. Hon har en jättefin röd flamencoklänning på sig. En likadan som Alva har fått av sin mormor. Det är då Alva bestämmer sig hon ska bjuda alla på dansuppvisning

”Detta är en lättläst relationsroman om en sjuåring. Trots bokens snudd på omöjliga ambition tycker jag att jag känner igen Alva i andra sjuåringar och språket flyter lätt. Gesén lyckas med sin föresats.” – Karin Kraft (numera Eggert)BTJ

”Det är bra flyt i texten, gott om dialog och luft mellan raderna. En läsvärd bok lämplig för högläsning.” – Solveig Lidén, BTJ


Alva 1

Alva vaknar av att hon är arg. Mamma och pappa har förstört den bästa dagen i hennes liv – hennes första skolavslutning. Hur ska hon nu kunna ha trevligt när hon vet att de ska skilja sig? Det har de inte tänkt på minsann. När föräldrar är så hemska får barn göra vad de vill. Det tycker i alla fall Alva.

Hon slänger mammas och pappas tandborstar i toaletten och ser dem guppa i det äckliga toalettvattnet. Men det hjälper inte. Hon måste komma på något bättre – något smart…

Alva är en trevlig bekantskap och Geséns text flyter med ett direkt tilltal som säkert kommer att attrahera målgruppen.” – Anna-Karin Lindberg, BTJ