Det här året blir inte som alla andra. I alla fall inte för gänget i den nya klassen, Klass 7B. Ny vänskap och pirrande kärlek uppstår. Men även tårar och ilska!”


Vi ses – lova det!

Klass 7B 9

Eleverna i klass 7 B ser fram emot sommarlovet med både glädje och sorg. Trots att Tessan gjort allt för att få sina föräldrar att ändra sig är flytten till Göteborg ett faktum. Hur ska hon kunna lämna Set och alla sina vänner? Och Rozanna, som fortfarande inte talar med henne sedan den där hemska valborgsfesten. Oskar bor i jourfamilj och försöker sköta sig. Helst skulle han vilja vara på judoklubben varje dag. Här tar ångesttankarna paus och han får fokusera, glömma allt som är jobbigt. Men det gamla livet med sprit och bus lockar fortfarande. Paulina irriterar sig på att Amira är kär i Kalle. Frågan är varför det stör henne

 


Början på värmen

Klass 7B 8

Det har hunnit bli april och solen värmer både asfalten och ungdomarna på Sofia skola. Plötsligt anar flera av dem att ljuset kommer smygande. Hanna läggs in på kliniken för att få hjälp med sina ätstörningar, men den stora vändningen kommer inte förrän hon själv bestämmer sig. Hon vill bli frisk. Hon ska bli frisk.

Oskar tycker att alla andra är sjuka i huvudet. Hans styvfarsa Per och hans alkade morsa, lärarna i skolan, och inte minst alla invandrare. Allt är ju deras fel. När det till sist går riktigt illa blir han placerad i en stödfamilj. För första gången ser han hur livet faktiskt kan vara, utan bråk och utan skam.

Paulina däremot, har inte funnit sig tillrätta i sitt nya liv – med pappa boende i en ungdomlig tvåa och med ny tjej, med mamma ledsen och utarbetad. Paulina hjälper till med småsyskonen, men pappa tänker hon aldrig förlåta. Han har svikit.

Tessan och Set är fortfarande ihop, efter rekordlånga fem månader! Men så får Tessan reda på nåt hemskt: hon måste flytta. Då är inte steget långt till att mitt i Valborgsfyllan kasta sig i armarna på någon annan…

 


Klass 7B 7

Eleverna i klass 7 B är inne på sin andra och sista termin. Livet består av alltifrån sportlovsplaner till stora livsförändringar.

I den sjunde delen av serien om klass 7 B fortsätter vi följa Hanna. Hon befinner sig i en nedåtgående spiral av ätkontroll och ensamhet och stänger ute allt och alla som hotar att förstöra den dröm hon har att gå ner i vikt. Då har hon kontroll och allt ordnar sig. Men det gör det ju inte. Tvärtom. Hanna hamnar på sjukhus. Och från oväntat håll får hon stöd att det stora steget mot att bli frisk.

Paulina är arg på sin pappa. Hon tycker att han är en svikare och att det är hans fel att föräldrarna skiljer sig. Men bra saker händer också, Kalle visar sig vara en riktig kompis nu när Paulina har det jobbigt och de pratar med varandra som det gjorde förut, när de var yngre och bästa kompisar!

Nicolas och Rozanna har varit kära i varandra länge nu. Men när Rozanna inte vill följa med till Alperna på sportlovet, blir Nicolas orolig. Tänker hon göra slut?

Rozanna börjar faktiskt reta sig på det mesta med Nicolas hon kan inte hjälpa det. Och när hennes band får en spelning i Göteborg väljer hon så klart att åka dit, trots att hon lovat Nicolas att följa med till Alperna. Bandet är ju viktigt! Väl i Göteborg inser hon att det kanske inte bara är känslorna för bandet som betyder något för henne

Författaren Pernilla Gesén skildrar inkännande steget in i tonårslivet. Vi får följa ungdomarna ur deras eget perspektiv och deras berättarröster vävs samman till en nära berättelse om alla de svårigheter och glädjeämnen som berör en tonåring.

 


Klass 7B 6

Tidningen är tjock och tryckt i ett glansigt papper. Hanna stryker med handen över bilderna. Långa, smala kvinnor balanserande på skyhöga skor. Hanna vill inget hellre än att vara som dem – i deras smala bleka ansikten lyser ögonen som diamanter. Just precis. Diamanter är rätt ord, det finns inget vackrare och det finns inget hårdare. Och ingenting kan rubba en människa med sådana ögon.

I den sjätte delen av serien om klass 7 B följer vi Hanna. Hanna som vill mycket i skolan. Hanna som vill ha kontroll på sin kropp, sin vardag och sina känslor. Och snart är hon inne i en farlig spiral av ideal, bantning och hemliga laster. Hennes föräldrar och kompisar, särskilt Elin, börjar ana att allt inte står rätt till. Men hur kan Elin få Hanna att förstå?

Set känner sig som en svikare. Men han kan inte hindra sina bubblande och pirrande känslor när han ser Tessan! Set är ju ihop med Frida. Frida som tycker så mycket om honom … Och hur ska han tala om det för Kalle som fortfarande är så kär i Tessan? Paulina, däremot, är den som känner sig sviken. Hon vet att hennes pappa har en hemlighet och ilskan mot honom bara växer. Först när hon berättar om kvittot hon hittat i hans rockficka blir det omöjligt för honom att låtsas som ingenting. Nu måste Paulinas föräldrar bestämma sig om framtiden. En framtid som berör henne i allra högsta grad. Men även Kalle måste ta tuffa beslut, fast han vet att hans mamma kommer bli ledsen. Och snart pratar Paulina och Kalle med varandra som de gjorde förut, när de var yngre och allt var så mycket lättare!

Det är juletid i den sjätte boken om eleverna i klass 7 B och vinterdagarna präglas av hemligheter och svek. Men också av bubblande kärlek och trofast vänskap!

”Serien om klass 7B fortsätter att ta upp angelägna ämnen, kamouflerat som såpa. Språket är bra och alla kärleksintriger gör handlingen spännande”. – Siska Humlesjö, BTJ

”Gesén gestaltar slitningar i familjer och slitningar mellan kompisar, spirande förälskelse och förälskelse som tar slut. Och så handlar det i denna bok om Hanna, vars begynnande ätstörning beskrivs på ett både trovärdigt och omskakande sätt.” – Katarina Lycken, BTJ

 


En känsla av november

Klass 7B 5

Mycket har hänt när vi åter träffar eleverna i den femte delen i serien Klass 7 B. Paulina, Kalle, Tessan och de andra i klassen har upplevt pinsamma övernattningar, knäppa lärare, oförstående föräldrar, pirrande kärlek och katastrofala fester.

Sets liv är upp och ner. Han har aldrig brytt sig om mycket annat än skejtandet och kläder. Och precis så vill Set att det ska vara. Men numera kan Set inte låta bli att titta på Tessan, vilja vara i hennes närhet. Och hur blir det med Oskar som har terroriserat Set så fort han har möjlighet, men som Set ändå räddar från att bli ordentligt misshandlad?

Tessan däremot har bara haft ögon för Johan och hans fina sångröst- men när hennes stormande känslor äntligen besvaras blir det inte som hon hade hoppats. Dessutom blir vänskapen med Rozanna och Paulina viktigare – särskilt när Rozannas mamma hamnar på psykakuten. Helt plötsligt sitter Rozanna på golvet i ett besöksrum på sjukhuset och stirrar in i en vägg. Som tur är sitter även Paulina och Tessan där och lovar att aldrig överge henne. Men hur ska Rozanna få en vardag med sin apatiska mamma igen?

Det närmar sig jul och höstterminen är snart slut. Oro och glädje, liksom starka känslor och stora beslut blandas med skola, skejtande och häftig musik från bandet Bland vänner.

 

”Boken vars språk är enkelt, vardagsnära och lättläst, torde passa bokslukare från mitten av mellanstadiet och en bit uppåt i högstadiet.”  – Elisabeth Frank, BTJ

 


Klass 7B 4

Tessan är i paradiset, äntligen har hennes drömprins börjat visa intresse! Hon struntar faktiskt i att det stör

Rozanna. Hon behandlar ju ändå Tessan som luft och dessutom är hon ihop med Nicolas.

Sets liv är upp och ner. Förut betydde skejtandet allra mest, men nu är det inte lika enkelt längre. Där finns

söta Tessan som sköljer över honom som varm choklad. Men där finns också slaktarmaskinen Oskar som valt ut Set till sitt offer.

Så kommer den där kvällen när allt verkar hända. Tessan som försvinner med Johan, Set som till sin egen förvåning räddar Oskar och sedan möter Rozanna på akuten. Och som hon ser ut!

Under några kalla höstdagar i slutet av terminen blir flera i klass 7 B osams och måste hitta nya vänner. Andra drömmer om kärlek. Eller berömmelse och superkrafter

 

”Språket är lättflytande och känns genuint. Ibland känns det som om man befinner sig sidan om den som berättar, man sitter i en slamrig matsal på en högstadieskola någonstans och försöker höra vad som sägs.”  – Berith Svensson, BTJ

”Bokens språk är vardagsnära, enkelt och lättläst och den torde passa bra för elever i bokslukaråldern från skolår sex och en bit upp på högstadiet.”  – Elisabeth Frank, BTJ

 


Klass 7B 3

Nicolas är kär! Han är bubblig i hela kroppen och kan inte tänka på något annat än Rozanna. Hemlighetsfulla Rozanna, som inte är som alla andra. Nicolas längtar faktiskt till skolan för att få träffa henne. Ända tills han upptäcker att en lärare tycker att allt han säger och gör är fel, hur han än bär sig åt. Och så finns ju den där sorgen. Den som är för svår att tänka på.

Tessan förstår inte varför Rozanna är så sur – hon är ju ändå bara med Paulina nu för tiden. Men mest av allt vill Tessan att hennes föräldrar ska lyssna på henne. Och efter en vild fest händer något som ingen kunnat ana.

Det är den första terminen i sjuan och snart har förälskelser, glädje, ilska och många andra nya känslor uppstått hos klasskompisarna i klass 7 B!

 

”Gesén skriver flyhänt och initierat om de tidiga tonårens bekymmer och glädjeämnen.”  – Berith Svensson BTJ

 


Den nya klassen

Klass 7B 2

Tessan har aldrig tidigare känt sig osynlig. Men det gör hon nu och hon hatar det. Det känns som Tessan inte passar in bland bästisen Rozannas coola kompisar i bandet. Och det blir inte bättre efter övernattningen som den nya klassen har för att lära känna varandra. En övernattning som Tessan helst vill glömma…

Även för Kalle och Paulina blir inte övernattningen vad de hade tänkt sig – kommer de någonsin att kunna bli vänner igen?

 

”Författaren ställer sig på ungdomarnas sida och det känns som om hon träffat rätt i ton och språkval.”  – Liselotte Stöby Ingvarsson, BTJ

 


Klass 7B 1

Kalle och Paulina har alltid varit bästisar, men nu kan de plötsligt inte prata med varandra. För Paulina känns det som att vad som helst kan hända mellan dem när de börjar högstadiet i höst. Och allt är Tessans fel! Tessan med sitt blonda hår och sin plutande mun, och som Kalle gör vad som helst för.

 

”En lättläst och underhållande ungdomsbok, fylld av kärlek, konflikter och svek, där förvecklingarna är otaliga. Den kommer säkert att uppskattas av tonåriga läsare.”  – Elisabeth Radeklev, BTJ