Här kommer lite skrivtips. Det är tips och inte regler. Med andra ord kan du använda det du vill och strunta i resten.

Först, mitt allra viktigaste skrivtips. Ta reda på vad din berättelse handlar om innan du börjar skriva.

Vad handlar det här om?

En del författare kan skriva nästan en hel bok innan de vet. Men jag är både lat och otålig. Jag behöver veta det redan innan jag börjar skriva. Kan jag inte svara på vad min text handlar om skriver jag den inte. Det här behöver jag veta innan jag börjar skriva:

  • Person
  • Vilja
  • Hinder
  • Slut

Personen.Först tar jag reda på vem jag skriver om. Är han eller hon för god blir det ingen text. Jag tycker att det är tråkigt att skriva om någon som bara är bra, det finns inget att berätta. För mig är det också viktigt att veta hur personen tänker och känner. Och vad han eller hon vill.

Vilja. Vad vill min huvudkaraktär (personen)? Det tar jag alltid reda på, annars står ju han eller hon stilla och stampar. Vilja kan även vara något som personen inte vill. Om jag t.ex. skriver om att Alva ljuger så är Alvas vilja att inte bli avslöjad (som i boken ”Alvas bästa födelsedag”).

Hinder. Nu har jag en person och jag vet vad personen vill. Då gäller det att göra det svårt för personen att få det han eller hon vill. Annars finns det inte heller så mycket att skriva om. Om jag t.ex. skriver om att Paulina i Klass 7B bara vill bo hos sin mamma, måste jag genast komma på vad som hindrar henne. Ganska självklart blir det ju Paulinas pappa som är hindret. Han älskar henne och kämpar för en kontakt och att hon ska bo hos honom också. Här finns ju även hindret i Paulina. För även om hon är arg på honom så är det hennes pappa (se boken ”Början på värmen”).

Slut. Jag bestämmer mig alltid för hur mina böcker ska sluta innan jag börjar skriva. Annars har jag för många valmöjligheter och då kommer jag aldrig fram till slutet. Jag behöver veta vart jag är på väg när jag skriver. Sedan ändrar jag nästan alltid slutet när jag väl är där. Men det gör ju inget, för då har jag lyckats ta mig dit!

 

Jag brukar även fundera på vem jag skriver för. Då är det lättare att veta på vilket sätt jag ska skriva. Skriver jag för väldigt små barn, som i mina bilderböcker så skriver jag på ett sätt så att de förstår.

 

Lite annat att tänka på:

• Skriv. Vi lär oss att skriva genom att skriva.

• Skriv onödiga saker. Strunta i resultat och skriv. Vad spelar det för roll att du skriver sida upp och sida ner med utslitna meningar? Se det som ett träningspass. Det är svårt att tävla om du inte har tränat.

• Vänner och familj. Människor i din närhet kan reagera på karaktärerna som är med i din text. Antingen blir de besvikna för att de tror att de inte är med, eller så blir de besvikna för att de tror att de är med. Tar du för mycket hänsyn till din omgivning så blir det inget skrivet. Om du skriver om någon du känner kan du alltid byta namn på honom/henne och ändra lite i utseendet.

• Att inspireras av dina favoritförfattare är bra, att försöka plagiera dina favoritförfattare är sämre. Inspireras = jag älskar Astrid Lindgrens självständiga barnfigurer. De är påhittiga och envisa. Precis som min Alva. Plagiera = då hade Alva haft flätor som stod rakt ut, ingen mamma och en pappa som var bortrest mest hela tiden. Dessutom hade jag gjort henne stenrik och starkast i världen.

• Kom ihåg läsaren. Du ska inte göra allt jobb. Läsare tröttnar på texter där författaren tjatar om allting. Stryk allt som är onödigt!

• Gestalta! Hur beskriver du t.ex. en rolig klassfest om du inte får använda ordet rolig, klass eller fest? Då behöver du leva dig in i hur det är på klassfesten. Var är ni? Vad är det för belysning? Är det något som låter, kanske musik, klasskompisar som stojar eller bråkar? Något annat där du kan använda smak, känsel eller lukt är också bra att få med. Smaken av popcorn? Eller cider? Känslan av en puss från någon man är kär i?

• Att skriva i första eller tredje person. Med första person menas att man skriver i jagform. Som en dagbok kanske. Huvudpersonen är ett ”jag”. Det betyder inte att det handlar om dig själv! Det går bra att skriva i jagform även om man skriver om någon man har hittat på. Som jag gjorde i mina Ella-böcker, ”Ella, vilken bitch!” och ”Jag vill vara Ella. Tredje person är när huvudpersonen är han eller hon. Som i alla mina böcker om Klass 7B och i böckerna om Alva.

Tempus (betyder tid). Håll ordning på NÄR berättelsen utspelar sig. Ändra inte mellan presens (nutid = hon går) och imperfekt/preteritum (dåtid = hon gick) om du inte medvetet söker en effekt genom ändringen.

• ”Jag är skriver så dåligt”. Okej, känner du så, så skriv det. Skriv en text om hur värdelös du är som författare. När du inte kommer på något mer så kan du lägga ”jag-är-så-dålig-texten” åt sidan och börja jobba på riktigt.

• ”Jag skriver så dåligt”, igen. Följande tanke är vanlig och destruktiv: ”De andra är mycket bättre. Jag är så dålig.” Försök skapa närhet istället för hinder. Tänk: ”Det finns författare som är väldigt duktiga eftersom de har skrivit mycket. När jag har skrivit lika mycket så blir jag lika bra.”

 

Slutligen lite tips för dig som tänker skicka in ditt manus till bokförlag:

För dig som verkligen vill bli författare, här kommer mina viktigaste tips. Det är bara två stycken: Skriv om och stryk.

Skriv om. När du har skrivit klart en text så kan det vara bra att läsa den på nytt med kritiska ögon. Stryk det som är onödigt och skriv om där du känner dig tveksam. Låt eventuellt någon annan läsa och komma med synpunkter innan du skickar manuset till förlagen.

Läs högt. Läs ditt manus högt för dig själv innan du skickar in det. Högläsning gör dig observant på upprepningar samt eventuella ”snubbelmeningar”.

• Troligen, kanske, möjligen, eventuellt, på något sätt. Se upp för vaga ord i din text, de ska endast finnas med om de stärker innehållet.

Kill your darlings. Även favoritmeningar, karaktärer etc kanske förlorar sin betydelse när du ”städar” din text. I så fall, stryk dem.

Stryk adjektiv (en gammal hund – beskriver substantiv) och adverb (gick sakta – beskriver verb). Alla adjektiv och adverb ska självklart inte strykas, men ibland blir det för mycket beskrivande och då kan de plockas bort.

Bestäm ett datum. Att skriva är så fritt, så fritt. Risken finns att det därför aldrig blir något färdigskrivet. Bestäm ett datum när du ska vara klar med första genomskrivningen och håll det.

Kritik. Försök att både lyssna på negativ- och positiv kritik. Det finns författare som bara söker fel och brister i sina texter. Det finns även författare som inte tål att bli ifrågasatta. En god balans är nog att lyssna på all kritik du får. Sedan är det upp till dig som författare om du vill använda dig av kritiken eller ej.

 

Rättstavning, grammatik och radavstånd. Se till att texten ser bra ut innan du skickar den till ett förlag. Tips:

  • Skicka med ett följebrev.
  • Texten ska vara skriven på dator.
  • Rättstavat etc.
  • Texten bör kännas ”luftig”. Alltså; 1 1/2 – 2 i radavstånd, ny rad vid nytt stycke osv.
  • Revansch. I stort sätt alla debutanter blir refuserade ett antal gånger innan de publiceras. Har du kommit så långt att du börjat skicka till förlag så ge dig inte. Minns även att det finns fler förlag än de största.